Exam Code: 1Z0-058 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: Oracle Real Application Clusters 11g Release 2 and Grid Infrastructure
Certification Provider: Oracle
Free Today! Guaranteed Training- Pass 1Z0-058 Exam.

2016 Jun 1Z0-058 Study Guide Questions:

Q81. You are managing a policy-managed database called RACDB. Examine the output given below: 

You used these commands to add the service erp: 

Which statement is true regarding the srvctl stop instance command? 

A. It will shut down the racdb_1 instance and the ERP service running on node gr7597. 

B. It will shut down the racdb_1 instance, and the ERP service will fail over to an available Instance. 

C. It will shut down the racdb_1 instance, but the ERP service will keep running on node gr7597 

D. It will shut down the racdb_1 instance and the ERP service running on ih.il Instance However Oracle Clusterware can restart the ERP service running on node gr7597. 

E. It will shut down the racdb_1 instance and stop the ERP service on all the nodes 

Answer: A 

Explanation: Stops instances and stops any services running on specified instances, unless you specify the -f option. If you specify -f, then the services fail over to an available instance when the instance stops. 

Syntax and Options 

Use the srvctl stop instance command with the following syntax: 

srvctl stop instance -d db_unique_name {[-n node_name]|[-i "instance_name_list"]} [-o 

stop_options] [-f] 

Oracle Real Application Clusters Administration and Deployment Guide 


Q82. Which three steps must be completed to configure Fast Connection Failover for the CRM service with an Oracle Call Interface client? 

A. Ensure that the CRM service has Advanced Queuing notifications enabled by setting the services values of AQ_HA_NOTIFICATIONS to TRUE. 

For example: 

$ srvctl modify service -d crm -s gl.us.oracle. com \ 

-q TRUE -P BASIC -e SELECT -z 180 -w 5 -j LONG 

B. Enable OCI_EVEINTS on the client at environment creation time by using the 

OCIEnvCreate(…) function. 

C. Use Oracle Call Interface to configure UP events for the service. 

D. Client applications must be linked with the client thread or operating system library. 

Answer: A,B,D 

Explanation: 

Configuring FCF for OCI Clients OCI applications must connect to an Oracle RAC instance to enable HA event notification. Furthermore, these applications must perform the following steps to configure FCF for an OCI client: Configure the service for your OCI connection pool to enable connection load balancing and runtime connection load balancing. Also configure the service to have Advanced Queuing notifications enabled, as shown in the following example: $ srvctl modify service -d crm -s ociapp.example.com -q TRUE -B THROUGHPUT -j LONG Set the context of the environment for OCI calls on the client to enable subscriptions by using the OCIEnvCreate() call, setting the MODE parameter value to OCI_EVENTS, as follows: (void) OCIEnvCreate(&myenvhp, OCI_EVENTS|OCI_OBJECT, ...); Link the application with a thread library. After linking with the thread library, the applications can register a callback that is invoked whenever a FAN event occurs. 

Oracle. Real Application Clusters Administration and Deployment Guide 11g Release 2 (11.2) 


Q83. You want to check an ACFS for consistency on the Linux platform. Which command-line tool would you use to do this? 

A. advmutil 

B. asmcmd 

C. fsck 

D. acfsutil 

E. fdisk 

Answer: C 

Explanation: 

Dismounting an Oracle ACFS File System You can dismount a file system without deregistering the file system or disabling the volume on which the file system is mounted. For example, you can dismount a file system and run fsck to check the file system. # /bin/umount /u01/app/acfsmounts/myacfs # /sbin/fsck -a -v -y -t acfs /dev/asm/volume1-123 After you dismount a file system, you must explicitly mount the file system. 

1. Use umount on Linux systems or acfsdismount on Windows systems. For information about the commands to dismount a file system, see "umount" or "acfsdismount". 

2. Use fsck on Linux systems or acfschkdsk on Windows systems to check a file system. For information about the commands to check a file system, see "fsck" or "acfschkdsk". 

Oracle. Automatic Storage Management Administrator's Guide 11g Release 2 (11.2) 


1Z0-058  pdf exam

Most recent 1Z0-058 free practice test:

Q84. Which three statements are true about ASM dynamic volume manager (ADVM)? 

A. ADVM provides volume management services and a standard disk device driver interface to file system drivers. 

B. The administrator can use ADVM to create volumes that contain bootable vendor operating systems. 

C. File systems and other disk-based applications issue I/O requests to ADVM volume devices as they would to other storage devices on a vendor operating system. 

D. ADVM extends ASM by providing a disk driver interface to storage backed by an ASM volume. 

E. To use the ADVM driver, the oraclesacfs, oradeoks, and oracleadvm drivers must be loaded, but an ASM instance is not required. 

Answer: A,C,D 

Explanation: 

At the operating system (OS) level, the ASM instance provides the disk group, which is a logical container for physical disk space. The disk group can hold ASM database files and ASM dynamic volume files. The ASM Dynamic Volume Manager (ADVM) presents the volume device file to the operating system as a block device. The mkfs utility can be used to create an ASM file system in the volume device file. Four OS kernel modules loaded in the OS provide the data service. On Linux, they are: oracleasm, the ASM module; oracleadvm, the ASM dynamic volume manager module; oracleoks, the kernel services module; and oracleacfs, the ASM file system module. These modules provide the ASM Cluster File System, ACFS snapshots, the ADVM, and cluster services. The ASM volumes are presented to the OS as a device file at /dev/asm/<volume name>-<number>. ADVM provides volume management services and a standard disk device driver interface to clients. Clients, such as file systems and other disk-based applications, issue I/O requests to ADVM volume devices as they would to other storage devices on a vendor operating system. ADVM extends ASM by providing a disk driver interface to storage backed by an ASM file. The administrator can use the ADVM to create volumes that contain file systems. These file systems can be used to support files beyond Oracle database files such as executables, report files, trace files, alert logs, and other application data files. With the addition of ADVM and ACFS, ASM becomes a complete storage solution of user data for both database and non-database file needs. ACFS is intended as a general file system accessible by the standard OS utilities. ACFS can be used in either a single server or a cluster environment. Note: Oracle ACFS file systems cannot be used for an Oracle base directory or an Oracle grid infrastructure home that contains the software for Oracle Clusterware, ASM, Oracle ACFS, and Oracle ADVM components. Oracle ACFS file systems cannot be used for an OS root directory or boot directory. ASM volumes serve as containers for storage presented as a block device accessed through ADVM. File systems or user processes can do I/O on this “ASM volume device” just as they would on any other device. To accomplish this, ADVM is configured into the operating system. A volume device is constructed from an ASM file. 

D60488GC11 Oracle 11g: RAC and Grid Infrastructure Administration Accelerated 10 - 3,4,5 


Q85. The System Global Area (SGA) for the ASM instance contains distinct memory areas. Choose three areas that are contained within the ASM SGA. 

A. Shared Pool 

B. Buffer Cache 

C. Log Buffer 

D. Large Pool 

E. ASM Cache 

F. Streams Pool 

Answer: A,D,E 

Explanation: Section: (none) 

The SGA in an ASM instance is different in memory allocation and usage than the SGA in a database instance. The SGA in the ASM instance is divided into four primary areas as follows: Shared Pool: Used for metadata information Large Pool: Used for parallel operations ASM Cache: Used for reading and writing blocks during rebalance operations Free Memory: Unallocated memory available D60488GC11 Oracle 11g: RAC and Grid Infrastructure Administration 


Q86. On the OUI Grid Plug and Play information page, you can configure GRID Naming Service (GNS). What will be the SCAN Name field default to if you enter cluster01 in the cluster Name field and cluster01.example.com in the GNS Sub Domain field? 

A. cluster01.example.com 

B. cluster01-qns.example.com 

C. cluster01-scan.cluster01.example.com 

D. cluster-vip.example.com 

Answer: C 

Explanation: If you specify a GNS domain, then the SCAN name defaults to clustername-scan.GNS_domain. Otherwise, it defaults to clustername-scan.current_domain. For example, if you start Oracle Grid Infrastructure installation from the server node1, the cluster name is mycluster, and the GNS domain is grid.example.com, then the SCAN Name is mycluster-scan.grid.example.com. 

Oracle Grid Infrastructure Installation Guide 


2passeasy.com

Refined 1Z0-058 :

Q87. Assuming a RAC database called ORCL, select three statements that correctly demonstrate management actions for the AP service. 

A. To start the AP service, execute: srvctl start service -d ORCL -s AP 

B. To disable the AP service on the ORCL4 instance, execute: srvctl disable service -d ORCL -s AP -i ORCL4 

C. To stop the AP service, execute: srvctl stop service -s AP 

D. To make ORCL5 a preferred instance for the AP service, execute: srvctl set service -d ORCL -s AP -i ORCL5 -r 

E. To relocate the AP service from the ORCL5 instance to the ORCL4 instance, execute: srvctl relocate service -d ORCL -s AP -i ORCL5 -t ORCL4 

Answer: A,B,E 

Explanation: 

SRVCTL Command Reference 

srvctl start service -d db_unique_name 

[-s "service_name_list" [-n node_name | -i instance_name]] 

[-o start_options] 

srvctl disable service -d db_unique_name 

-s "service_name_list" [-i instance_name | -n node_name] 

srvctl stop service -d db_unique_name [-s "service_name_list" 

[-n node_name | -i instance_name] [-f] 

srvctl relocate service -d db_unique_name -s service_name 

{-c source_node -n target_node | -i old_instance_name -t new_instance_name} 

[-f] 

Oracle. Real Application Clusters Administration and Deployment Guide 

11g Release 2 (11.2) 


Q88. You have two administrator-defined server pools on your eight-node cluster called OLTP and DSS. 

Hosts RACNODE3, RACNODE4, and RACNODE5 are currently assigned to the DSS Pool. Hosts RACNODE6, RACNODE7, and RACNODE8 are assigned to the OLTP Pool. 

Hosts RACNODE1 and RACNODE2 are assigned to the Generic pool. 

You are patching the Oracle Grid Infrastructure in a rolling fashion for your cluster and you have completed patching nodes RACNODE3, RACNODE4, RACNODE5, and RACNODE6, but you have not patched nodes RACNODE1 and RACNODE2. 

While examining the status of RACNODE2 software, you get this output: 

$ crsctl query crs softwareversion 

Oracle Cluster-ware version on node [RACNODE2] is [11.2.0.2.0] 

$ crsctl query crs activeversion 

Oracle Clusterware active version on node [RACNODE2] is [11.2.0.1.0] 

Which two statements describe the reasons for the active versions on the nodes of the cluster? 

A. The active version is 11.2.0.2.0 on RACNODE3, RACNODE4, and RACNODE5 because all the nodes in the DSS server pool have the same installed version. 

B. The active version is 11.2.0.1.0 on RACNODE6, RACNODE7, and RACNODE8 because some nodes in the cluster still have version 11.2.0.1.0 installed. 

C. The active version is 11.2.0.1.0 on RACNODE6, RACNODE7, and RACNODE8 because some nodes in the OLTP Pool still have version 11.2.0.1.0 installed. 

D. The active version is 11.2.0.1.0 on RACNODE3, RACNODE4, and RACNODE5 because some nodes in the cluster still have version 11.2.0.1.0 installed. 

Answer: B,D 

Explanation: 

crsctl query crs softwareversion Use the crsctl query crs softwareversion command to display latest version of the software that has been successfully started on the specified node. crsctl query crs activeversion Use the crsctl query crs activeversion command to display the active version of the Oracle Clusterware software running in the cluster. During a rolling upgrade, however, the active version is not advanced until the upgrade is finished across the cluster, until which time the cluster operates at the pre-upgrade version. 

Oracle. Clusterware Administration and Deployment Guide 11g Release 2 (11.2) 


Q89. You are managing a three-instance policy-managed RAC database PROD. You created a service called GL for the PROD database by using the following command: 

oracle@gr7597~]$srvctl add service –d PROD -s GL –g SP1 -c singleton -y manual 

Examine the following output: (oracle@gr7597~]$srvctl config database -d PROD -a Database unique name: PROD base name: PROD Oracle home: /u0l/app/oracle/product/11.2.0/dbhome_l cle user: oracle Spfile: 

+DATA/PROD/spfil6RACDB.ora Domain: Start options: open Stop options: immediate Database role: PRIMARY Management policy: AUTOMATIC Server pools: SPl Database instances: Disk Groups: DATA, FRA Services: 

Database is enabled Database is policy managed [oracle@gr?597~]$ crsctl stat res ora.PROD.db 

NAME=ora.PROD.db 

TYPE=cluster__resource 

TARGET=ONLlNE 

STATE^ONLINE on gr7597 ONLINE on gr7602 ONLINE on gr7633 

[oracle@gr7597~]S crsctl stat serverpool ora.SPl 

NAME=ora.SPl 

ACTIVE_SERVERS=gr7S97 gr7 602 gr7633 

[oracle@gr7597-JS crsctl NAME=ora.prod.gl.svc 

TYPE=ora.service - type 

TARGET=ONLINE 

STATE=ONLlNE on gr7597 

Which three steps are required to enable ODP.NET clients that connect to the GL services to receive FAN High Availability Events? 

A. Enable Advanced Queuing notifications by using SRVCTL as shown in the following command: srvctl modify service -d prod —s gl —q TRUE -j LONG 

B. Execute the following statement for the users that will be connecting by way of the -Net Application, where user_name is the user name: EXECUTE DBMS_AQADM.GRANT_QUEUE_PRIVILEGE(‘DEQUEUE‘,‘SYS.SYSSSERVICE_METRI CS’ user_name); 

C. Enable Transparent Application Failover (TAF), either on the client or for the service. 

D. Enable Fast Connection Failover for ODP.NET connection pools by subscribing to FAN High Availability events. Do this by setting the HA events connection string attribute to true at connection time. 

E. Link client applications with the client thread or operating system library. 

Answer: A,B,D 

Explanation: Perform the following steps to enable FAN for ODP.NET clients: . Enable Advanced Queuing notifications for a service by using SRVCTL as shown in the following example: srvctl modify service -d crm -s odpnet.example.com -q TRUE 

. Grant permissions on the internal event queue table by executing the following command for the users that will be connecting by way of the ODP.NET application, where user_name is the database user name: 

EXECUTE 

DBMS_AQADM.GRANT_QUEUE_PRIVILEGE('DEQUEUE','SYS.SYS$SERVICE_METR 

ICS', user_name); . Enable Fast Connection Failover for ODP.NET connection pools by subscribing to FAN high availability events. To enable FCF, include "HA Events=true" and "pooling=true" (the default value) in the connection string, as shown in the following example where user_name is the name of the database user and password is the password for that user: con.ConnectionString = "User Id=user_name;Password=password;Data Source=odpnet;" + "Min Pool Size=10;Connection Lifetime=120;Connection Timeout=60;" + "HA Events=true;Incr Pool Size=5;Decr Pool Size=2"; 

Oracle Real Application Clusters Administration and Deployment Guide 


Q90. Which three actions are required to create a general purpose ASM cluster file system (ACFS) to be automatically mounted by Oracle Clusterware? 

A. Format an ASM volume with an ASM cluster file system. 

B. Create mount points on all cluster nodes where the ASM cluster file system will be mounted. 

C. Manually add an entry to /etc/fstab defining the volume, mount point, and mount options on each node in the cluster. 

D. Register the mount point. 

Answer: A,B,D 

Explanation: 

. File systems that are to be mounted persistently (across reboots) can be registered with the Oracle ACFS mount registry. In cluster configurations, registered Oracle ACFS file systems are automatically mounted by the mount registry, similar to a clusterwide mount table. However, in Oracle Restart configurations the automatic mounting of registered Oracle ACFS file systems is not supported. 

By default, an Oracle ACFS file system that is inserted into the cluster mount registry is automatically mounted on all cluster members, including cluster members that are added after the registry addition. However, the cluster mount registry also accommodates single-node and multi-node (subset of cluster nodes) file system registrations. The mount registry actions for each cluster member mount only registered file systems that have been designated for mounting on that member. The Oracle ACFS registry resource actions are designed to automatically mount a file system only one time for each Oracle Grid Infrastructure initialization to avoid potential conflicts with administrative actions to dismount a given file system. 

Oracle Automatic Storage Management Administrator's Guide