Want to know Exambible 1Z0-821 Exam practice test features? Want to lear more about Oracle Oracle Solaris 11 System Administrator certification experience? Study Breathing Oracle 1Z0-821 answers to Renew 1Z0-821 questions at Exambible. Gat a success with an absolute guarantee to pass Oracle 1Z0-821 (Oracle Solaris 11 System Administrator) test on your first attempt.

2016 Aug 1Z0-821 free question

Q1. - (Topic 1) 

Which two are true about accounts,groups,and roles in the Solaris user database? 

A. All Solaris user accounts must have a unique UID number. 

B. A Solaris account name may be any alphanumeric string,and can have a maximum length of 8 characters. 

C. Account UID numbers 0-09 are system-reserved. 

D. The GID for an account determines the default group ownership of new files created by that account. 

E. The groups that an account is a member of are determined by the entries in the /etc/group file. 

Answer: A,B Explanation: 

A: Solaris uses a UID (User ID) to identify each user account. The UID is a unique number assigned to each user. It is usually assigned by the operating system when the account is created. 

B: In Solaris the account name can include any alphanumeric string (and . _ -). The maximum length is 8 characters. 


Q2. - (Topic 2) 

You need to set up an Oracle Solaris 11 host as an iSCSI target so that the host's disk can be accessed over a storage network. The disk device is c3t4d0. 

Which six options describe the steps that need to be taken on this host to enable an iSCSI target? 

A. Create a ZFS file system named iscsi/target. 

B. Create a zpool named iscsi with disk device c3t4d0 

C. Create zfs volume named iscsi/target. 

D. Use the stmfadm command to create a LUN using /dev/zvol/rdsk/iscsi/target. 

E. Use the stmfadm command to create a LUN using iscsi/target. 

F. Use the stmfadm command to make the LUN viewable. 

G. Use the stmfadm command to make the volume viewable. 

H. Enable the svc:/network/iscsi/target:default Service. 

I. Use the itadm command to create the iSCSI target. 

Answer: B,C,D,F,H,I 

Explanation: 

How to Create an iSCSI LUN 

The following steps are completed on the system that is providing the storage device. 

Example: target# zpool create sanpool mirror c2t3d0 c2t4d0 

(C)2. Create a ZFS volume to be used as a SCSI LUN. 

 (D)3. Create a LUN for the ZFS volume. 

Example: 

target# stmfadm create-lu /dev/zvol/rdsk/sanpool/vol1 

Logical unit created: 600144F0B5418B0000004DDAC7C10001 

4. Confirm that the LUN has been created. 

Example 

target# stmfadm list-lu 

LU Name: 600144F0B5418B0000004DDAC7C10001 

 (F) 5. Add the LUN view. 

This command makes the LUN accessible to all systems. 

target# stmfadm add-view 600144F0B5418B0000004DDAC7C10001 

How to Create the iSCSI Target 

This procedure assumes that you are logged in to the local system will contains the iSCSI 

target. 

Note: The stmfadm command manages SCSI LUNs. Rather than setting a special iSCSI 

property on the ZFS volume,create the volume and use stmfadm to create the LUN. 

 (H)

 1. Enable the iSCSI target service. 

target# svcadm enable -r svc:/network/iscsi/target:default 

 (I)

 2. Create the iSCSI target. 

target# itadm create-target 


Q3. - (Topic 2) 

On localSYS,your SPARC based server,you back up the root file system with recursive snapshots of the root pool. The snapshots are stored on a remote NTS file system. 

This information describes the remote system where the snapshots are stored: 

Remote system name: backupSYS 

File system whore the snapshots are stored: /backups/localSYS 

Mounted file system on localSYS: /rpool/snaps 

Most recent backup name: rpool-1202 

Disk c0t0d0 has failed in your root pool and has been replaced. The disk has already been part< and labeled and now you need to restore the root file system. Which procedure would you follow to restore the ZFS root file system on localSYS? 

A. boot cdrom -smount -f nfs backup_server:/rpool/snaps /rmtzpool create rpool c0t0d0s0cat /mnt/rpool.1202 | zfs receive -Fdu rpoolzpool set bootfs=rpool/ROOT/solaris rpoolRecreate swap and dump devices.Reinstall the bootblock on c0t0d0. 

B. boot cdrom -smount -f nfs backup_server:/rpool/snaps /mntzpool create rpool c0t0d0s0zfs create -o mountpoint=/ rpool/ROOTcat /mnt/rpool.1011 | zfs receive -Fdu rpoolzpool set bootfs=rpool/ROOT/solaris rpoolRecreate swap and dump devices.Reinstall the bootblock on c0t0d0. 

C. boot cdrom -smount -F nfs backup_server:/rpool/snaps /mntcat /mnt/rpool.1011 | zfs receive -Fdu rpoolzpool set bootfs=rpool/ROOT/solaris rpool c0t0d0s0Reinstall the bootblock on c0t0d0s0 

D. boot cdrom -smount -f nfs backup_server:/rpool/snaps /rmtzpool create rpool c0t0d0s0zfs receive -Fdu /mnt/rpool.1011zpool set bootfs=rpool/ROOT/solaris rpoolReinstall the bootblock on c0t0d0. 

Answer: A 

Explanation: 

How to Recreate a ZFS Root Pool and Restore Root Pool Snapshots In this scenario,assume the following conditions: 

*

 ZFS root pool cannot be recovered 

*

 ZFS root pool snapshots are stored on a remote system and are shared over NFS 

*

 The system is booted from an equivalent Solaris release to the root pool version so that the Solaris release and the pool version match. Otherwise,you will need to add the -o version=version-number property option and value when you recreate the root pool in step 4 below. 

All steps below are performed on the local system. 

1. 

Boot from CD/DVD or the network. 

On a SPARC based system,select one of the following boot methods: 

ok boot net -s ok boot cdrom -s If you don't use -s option,you'll need to exit the installation program. 

2. 

Mount the remote snapshot dataset. 

For example: 

# mount -F nfs remote-system:/rpool/snaps /mnt 

3. 

Recreate the root pool. 

For example: 

# zpool create -f -o failmode=continue -R /a -m legacy -o cachefile=/etc/zfs/zpool.cache rpool c1t0d0s0 

4. 

Restore the root pool snapshots. 

This step might take some time. For example: 

# cat /mnt/rpool.0311 | zfs receive -Fdu rpool Using the -u option means that the restored archive is not mounted when the zfs receive operation completes. 

5. 

Set the bootfs property on the root pool BE. 

For example: 

# zpool set bootfs=rpool/ROOT/osolBE rpool 

6. 

Install the boot blocks on the new disk. 

On a SPARC based system: 

# installboot -F zfs /usr/platform/`uname -i`/lib/fs/zfs/bootblk /dev/rdsk/c1t0d0s0 


Q4. - (Topic 2) 

Your mentor suggests using the dladm rename-link command to rename the network datalinks. 

What are the two advantages of following this advice? 

A. It can clarify which network interface has what purpose. 

B. It can simplify specifying the network interface with the dladm modify-aggr command. 

C. It can simplify specifying the network interface with the dladm modify-bridge command. 

D. It can simplify IP filter rule changes if the network interface is replaced with a different type. 

E. It can prevent accidental deletion of the network interface with the dladm delete-phys command. 

F. It can prevent accidental deletion of the network interface configuration with the ipadm delete-addr command. 

Answer: A,E 

Explanation: 

A: To rename the bge0 link to mgmt0,enter the following command: 

# dladm rename-link bge0 mgmt0 

E: Consider that the bge0 device,whose link was named mgmt0 as shown in the previous example,needs to be replaced with a ce0 device because of a hardware failure. The bge0 NIC is physically removed,and replaced with a new ce0 NIC. To associate the newly added ce0 device with the mgmt0 configuration previously associated with bge0,enter the following command: 

# dladm rename-link ce0 mgmt0 

Note: How to Rename a Datalink 

Use this procedure if you want to change a datalink name to a customized name. For example,some of the datalinks in upgraded system might have retained legacy hardware-based names and you want to change these names to generic ones. 

Note: dladm rename-link [-R root-dir] link new-link Rename link to new-link. This is used to give a link a meaningful name,or to associate existing link configuration such as link properties of a removed device with a new device. 


Q5. - (Topic 2) 

Which two are user definable OpenBoot parameters that can be set in the OpenBoot 

PROM? 

A. IP address for the system console 

B. Host ID 

C. System date and time 

D. Default boot device 

E. Verbose hardware diagnostics 

F. Powering off the hardware 

Answer: D,E 

Explanation: 

The NVRAM chip stores user-definable system parameters,also referred to as NVRAM 

variables or EEPROM parameters. The parameters allow administrators to control 

variables such as the default boot device and boot command. The NVRAM also contains 

writeable areas for user-controlled diagnostics,macros,and device aliases. NVRAM is 

where the system identification information is stored,such as the host ID,Ethernet 

address,and time-of-day (TOD) clock. 

Examples of NVRAM variables: 

Variable Default Description boot-device disk or net 

The device from which to start up. 

diag-device net The diagnostic startup source device. 

diag-file Empty string Arguments passed to the startup program in diagnostic mode. 

diag-switch? false Whether to run in diagnostic mode 


2passeasy.com

Latest 1Z0-821 test engine:

Q6. - (Topic 1) 

The following information is displayed for the svc:/network/ssh service: 

Which describes the minimum set of commands to be executed to bring the svc: /network/ssh: default service back online? 

A. Option A 

B. Option B 

C. Option C 

D. Option D 

E. Option E 

F. Option F 

G. Option G 

Answer: C 


Q7. - (Topic 1) 

Oracle Solaris 11 limits access to the system with usernames and passwords 

The usernames are held in ___________,and the passwords are held in ___________. 

Select the correct pair. 

A. /etc/security/policy.conf /etc/passwd 

B. /etc/passwd /etc/shadow 

C. /etc/security /etc/passwd 

D. /etc/shadow /etc/passwd 

Answer: B 

Explanation: 

The /etc/passwd file contains basic user attributes. This is an ASCII file that contains an entry for each user. Each entry defines the basic attributes applied to a user. 

/etc/shadow file stores actual password in encrypted format for user's account with additional properties related to user password i.e. it stores secure user account information. All fields are separated by a colon (:) symbol. It contains one entry per line for each user listed in /etc/passwd file. 


Q8. - (Topic 1) 

You attempted to reboot a system via the init command,however the system did not perform boot sequence into the Oracle Solaris Operating Environment. You are presented with a prompt from the OpenBoot PROM. Which command would you enter,to boot the system from the default device? 

A. boot -net install 

B. boot 

C. boot –default 

D. boot –s0 

Answer: B 

Explanation: 

Boot With this form,boot loads and executes the program specified by the default bootarguments from the default boot device 

Note: boot has the following general format: boot [device-specifier] [arguments] where device-specifier and arguments are optional. 


Q9. - (Topic 2) 

You wish to edit your crontab file that is located in /var/spool/cron/crontab. What command must you enter to edit this file? 

A. crontab –e 

B. crontab –e /var/spool/cron/crontab 

C. crontab –r 

D. crontab –e /etc/default/cron 

Answer: A 

Explanation: 

The main tool for setting up cron jobs is the crontab command,though this is not available on every Unix variant. Typically under Solaris or Linux one would create a new crontab or edit an existing one,using the command; crontab -e 

Use the ls -l command to verify the contents of the/var/spool/cron/crontabs file. 


Q10. - (Topic 2) 

You upgraded your server to Oracle Solaris 11 and you imported zpool (pool1) that was created in Solaris 10. You need to create an encrypted ZFS file system in pool1,but first you need to make sure that your server supports ZFS encryption. 

Which four statements are true for support of ZFS encryption? 

A. The encrypted file system must have been created in Oracle Solaris11. To encrypt a ZFS file system from a previous version of Solaris,upgrade the zpool and create a new encrypted ZFS file system into the encrypted ZFS file system. 

B. If you plan to create an encrypted file system in an existing zpool,the zpool must be upgraded to ZFS version 30. 

C. ZFS encryption is integrated with the ZFS command set and no additional packages need to be installed. 

D. ZFS encryption requires that the ZFS Dataset Encryption package be installed. 

E. If you plan to create an encrypted file system in an existing zpool,the pool must be upgraded to ZFS version 21,minimum. 

F. Encryption is supported at the pool or dataset (file system) level. 

G. Encryption is supported at the pool level only for every file system in the pool will be encrypted. 

H. You cannot create an encrypted file system in a zpool that was created prior to oracle Solaris11. Create a new zpool in Solaris11,create an encrypted ZFS file system in the new zpool,and move or copy the data from the existing file system into the new encrypted file system. 

Answer: A,B,C,F 

Explanation: 

A (not H): You can use your existing storage pools as long as they are upgraded. You have 

the flexibility of encrypting specific file systems. 

B(not E): Can I enable encryption on an existing pool? 

Yes,the pool must be upgraded to pool version 30 to allow encrypted ZFS file systems and 

volumes. 

C(not D): ZFS encryption is integrated with the ZFS command set. Like other ZFS 

operations,encryption operations such as key changes and rekey are performed online. 

F (not G): Encryption is the process in which data is encoded for privacy and a key is 

needed by the data owner to access the encoded data. You can set an encryption policy 

when a ZFS dataset is created,but the policy cannot be changed.