Go over your Oracle 1Z0-068 publication plus dive strait into 1Z0-068 Assessment documents utilizing the unrivalled Oracle Database 12c: RAC and Grid Infrastructure Administration ¡§C Oracle 1Z0-068 Training Assessment Services youll come to Ucertify. 1Z0-068 Training Assessment plus 1Z0-068 tend to be unparalleled within Excellent plus Ucertify deliver 100% promise that you successfully pass your own 1Z0-068 Assessment.

2016 Aug 1Z0-068 book

Q21. Which two steps must always be performed to delete node host04 from an Oracle 12c Clusterware cluster that does not use Grid Naming Service (GNS)? 

A. Run the crsctl unpin css – host04 command as root on host01, or on either host02 or host03. 

B. Run the rootcrs.pl – delete –force command as root on host01, or on either host02 or host03. 

C. Run the rootcrs.pl – delete –force command as root on host04. 

D. Run the crsctl delete node n – host04 command as root on host04. E. Run the crsctl delete node n – host04 command as root on host04. 

E. Run the crsctl delete node n – host04 command as root on host01, or on either host02 or host03. 

Answer: B,C 


Q22. You support a three-instance, policy-managed, multitenant RAC database CDB1 with two PDBs PDB_1 and PDB_2. 

It runs on an eight-node cluster and a serverpool prod_pool has three servers. Examine these commands executed on HOST01: 

$ srvctl add service –db CDB1 –pdb PDB_1 –service HR –serverpool prod_pool 

$ srvctl start service –db CDB1 –service HR $ srvctl stop service –db CDB1 –service HR 

Which two statements are true? 

A. HR is uniformly managed across all instances in prod_pool. 

B. srvctl stop service only closes PDB_1 in the instance on HOST01. 

C. srvctl stop service closes PDB_1 on all CDB1 instances. 

D. srvctl stop service prevents logins for HR only to CDB1 on HOST01. 

E. srvctl stop service prevents logins to any isntance of CDB1 using service HR. 

F. HR is available on a single instance of prod_pool. 

Answer: B,F 


Q23. Which three components are integral parts of High Availability NFS (HANFS)? 

A. Application VIP 

B. DHCP 

C. ExportFS 

D. HAVIP 

E. NFS 

F. HAIP 

Answer: B,C,E 


Q24. You are developing a user callout procedure to send an email to the helpdesk whenever a 

RAC database instance fails to restart after node failure. 

Examine these tasks: 

1.Create a shell-script with the name callout.sh to send an email for the instance event. 

2.Create a shell script with any name to send an email for the instance event. 

3.Store the script in the <Grid Home>/racg/usrco directory on the first node of the cluster. 

4.Store the script in the <Grid Home>/racg/usrco directory on all the nodes of the cluster. 

5.Store the script in the <DB Home>/racg/usrco directory on the first node of the cluster. 

6.Store the script in the <DB Home>/racg/usrco directory on all the nodes of the cluster. 

7.Give the Clusterware owner execute permissions on the script. 

8.Give the Database owner execute permissions on the script. 

Identify the minimum steps required, in the correct sequence, to implement this. 

A. 1, 3, 7 

B. 1, 4, 6 

C. 2, 5, 8 

D. 2, 4, 7, 8 

E. 2, 4, 7 

F. 1, 4, 7, 8 

Answer: F 


Q25. Oracle Clusterware manages an administrator-managed database service defined with the MANUAL management policy. 

Which two statements are true? 

A. The service must be manually restarted with SRVCTL every time the instance hosting the service fails. 

B. Clusterware will monitor the service while it is active. 

C. The service must be manually restarted with SRVCTL after restarting the Clusterware stack on the nodehosting the service. 

D. When manually started, the service will always start on one or more available instances rather than on theirpreferred instances. 

E. The service must be manually started with SRVCTL after a planned restart of the instance hosting theservice. 

Answer: B,D 


2passeasy.com

Abreast of the times 1Z0-068 exam guide:

Q26. Which three statements are true regarding ACFS snapshots in Oracle 12c ASM? 

A. They are contained in a directory on the same volume as their parent file system. 

B. All ACFS snapshot operations for all filesystem are serialized clusterwide. 

C. You can create a snapshot from an existing snapshot. 

D. They can be administered using ASMCMD. 

E. They can only be accessed when the file system is mounted. 

F. They are always point-in-time copies of the parent file system. 

Answer: B,C,E 

Explanation: 

All Oracle ACFS snapshot operations are serialized clusterwide in the kernel. you chose to create a snapshot image on an existing snapshot group, select a snapshot group from the existing snapshot group table (make sure you select a snapshot group that has not reached its maximum limit of snapshot images). 

Before you can access the files on a file system, you need to mount the file system. 

Reference: https://docs.oracle.com/database/121/OSTMG/GUID-5A3EF695-A795-4FEA-8BE2AF657BD2238C.htm#OSTMG33000 

http://mysupport.netapp.com/NOW/public/eseries/amw/index.html#page/ 

SANtricity_v11.20_Array_Management_Window_Help/create_PIT_image.html (Creating a 

Snapshot image 3rd point, 1st line). 

https://docs.oracle.com/cd/E19455-01/805-7228/6j6q7ueup/index.html (1st paragraph, 1st line). 


Q27. Examine the output of the asmcmd and srvctl commands: 

$ asmcmd showclustermode 

ASM cluster : Flex mode enabled $ srvctl status asm –detail ASM is running on host01, 

host03 ASM is enabled. 

$ srvctl config asm 

ASM home: /u01/app/12.1.0/grid 

Password file: +DATA/orapwASM 

ASM listener: LISTENER 

ASM instance count: 2 

Cluster ASM listener: ASMNET1LSNR_ASM Then you execute this command: 

$ srvctl relocate asm – currentnode host03 –targetnode host02 

Which three statements are true regarding the execution of this command based on the 

output shown? 

A. It fails because an ASM instance is not configured to run on HOST02. 

B. It succeeds and starts an ASM instance on HOST02 and shuts down the ASM instance on HOST03. 

C. It succeeds and 12c database instances connected to the ASM instance on HOST03 can be reconnectedto the ASM instance on HOST02. 

D. It fails because the ASM instance has not been shut down first on HOST03. 

E. It succeeds and starts an ASM instance on HOST02 but the ASM instance on HOST03 is not shut downuntil all connected clients disconnected. 

F. It succeeds and 12c database instances connected to the ASM instance on HOST03 can be reconnectedto the ASM instance on HOST01. 

Answer: C,E,F 


Q28. Which two statements are true regarding the configuration of ASM disk groups when installing Oracle Grid Infrastructure 12c? 

A. The installer permits the creation of a disk group for use by the voting disks and OCR file. 

B. If no ASM disk groups are specified during installation, then ASM instances are not started after theinstallation completes on any cluster node. 

C. The installer permits the creation of a disk group to be used for the Recovery Area for the ASM instance. 

D. If ASM disk groups are configured for the Clusterware files, then ASM must be used for all databases onthe cluster. 

E. ASM disk groups used for voting files and OCR files require a quorum failgroup. 

Answer: A,B 


Q29. Which method can be used to convert a single-instance Oracle 12c Database to a RAC Database? 

A. using DBCA to migrate the database to shared storage and then start one or more RAC databaseinstances on the cluster 

B. using DBCA to create a template from the single-instance database and then to create a RAC database onthe cluster using that template 

C. using the rconfig utility to create a template from the single-instance database and then using DBCA tocreate a RAC database on the cluster using that template 

D. using the rconfig utility to migrate the database to shared storage and then using DBCA to start one ormore RAC database instances on the cluster. 

Answer: C 


Q30. Which two statements are true about the UNDROP clause of the ALTER DISKGROUP statement? 

A. It cancels pending drops of disks dropped using the DROP DISKGROUP command. 

B. A disk cannot be undropped as a result of a drop diskgroup. 

C. It automatically unmounts the disks after successfully undropping them. 

D. It is not possible to cancel pending drops of disks dropped using the force option. 

Answer: A,C 

Explanation: 

The UNDROP DISKS clause of the ALTER DISKGROUP statement enables you to cancel all pending drops of disks within disk groups. Reference: https://docs.oracle.com/cd/B28359_01/server.111/b31107/asmdiskgrps.htm